Bezpieczeństwo sanitarne podczas zdawania egzaminów czeladniczych, mistrzowskich i sprawdzających

Izba Rzemieślnicza oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Katowicach uprzejmie informuje, że podjęte zostały działania związane z organizacją egzaminów czeladniczych / mistrzowskich / sprawdzających zgodnie z przygotowaną Instrukcją bezpieczeństwa i higieny.

Zapewniamy Państwa, że czynimy wszystkie starania aby kandydaci przystępujący do organizowanych przez nas egzaminów byli zabezpieczeni odpowiednimi środkami.

 

Dlatego też wprowadzone zostają zmiany dot. organizowanych sesji egzaminacyjnych:

  • zmniejszona zostaje liczba osób / kandydatów na sesjach egzaminacyjnych,
  • zachowana zostaje odległość 2m pomiędzy kandydatami (stoliki egzaminacyjne),
  • każdemu kandydatowi po wejściu do budynku izby, zmierzona zostaje temperatura, która nie może być wyższa niż 37,5 ° C,
  • każdy kandydat musi posiadać maseczkę, której nie należy zdejmować w trakcie przebywania na terenie budynku,
  • dopuszcza się używanie jednorazowych rękawiczek w trakcie trwania egzaminu,
  • przystępujący do egzaminu zgłaszają się do Izby 10 minut przed wyznaczoną godziną egzaminu teoretycznego. Osoby towarzyszące nie zostają wpuszczone na teren budynku Izby.
  • każdy kandydat wraz z wezwaniem do egzaminu otrzyma Instrukcję bezpieczeństwa i higieny opisującą główne zasady postępowania w trakcie egzaminów praktycznych i teoretycznych,
  • w budynku Izby wyznaczone zostały miejsca z płynami dezynfekcyjnymi, z których kandydaci będą zobowiązani korzystać,
  • wyznaczone zostaną linie / ciągi komunikacji, wskazujące kierunek/drogę do sal egzaminacyjnych,
  • zgodnie z Rozporządzeniem dot. przeprowadzania egzaminów zoptymalizowany zostanie czas ich przeprowadzania.